Innovatie voor Effectiever Beleidsonderzoek

Den Haag, Nederland

5,12,19 november 2020

Door de huidige Corona crisis zijn een aantal processen versneld tot stand gekomen. Met name als het gaat om het gebruik van technologische innovaties hebben we een stijging van de learning curve gezien, die we tot voor kort voor onmogelijk hadden gehouden. Nieuwe technieken in beeld, geluid en communicatie en nieuwe vormen van samenwerking zijn inmiddels al onderdeel geworden van onze dagelijkse manier van werken.

Nieuwe vormen van samenwerken zijn juist ook binnen de overheid aan de orde, omdat de regels voor afstand en thuiswerken juist daar het strengst zijn. Dit impliceert dat juist binnen de overheid de introductie van nieuwe methoden en technieken een grote vlucht heeft genomen. Voor het verrichten van onderzoek binnen de overheid biedt dit grote kansen. Gebleken is immers dat in deze tijden de noodzaak van evidence informed beleid nog niet eerder zo groot is geweest. Ook de ruimte voor het toepassen van nieuwe methoden en technieken voor onderzoek en datagedreven werken neemt daarmee toe.

Deze kansen komen bovenop een al langer bestaand proces om de kwaliteit en het rendement van beleidsinterventies te stimuleren. Met name door de Operatie Inzicht in Kwaliteit  wil de overheid niet alleen nationaal, maar ook lokaal serieus werk gaan maken van een lerende overheid met meer – en tijdig – inzicht in de mate waarin inzicht in de effectiviteit van nieuw en bestaand beleid ook daadwerkelijk wordt gemeten en gebruikt. Innovatief gebruik van data speelt daarbij een steeds belangrijker rol. Door de toepassing van nieuwe technieken bestaan er zelfs mogelijkheden om ook real time vast te stellen wat de effecten van nieuwe beleidsinitiatieven zijn.

Met deze leergang wil ScienceWorks aandacht geven aan dit proces en de nieuwste methoden om door innovatief onderzoek zowel meer kwaliteit als effectiviteit aan beleid te verbinden.

Vanwege het maximum van 15 fysieke deelnemers, raden wij het aan om u zo snel mogelijk in te schrijven. Virtuele deelname is ook mogelijk.

Algemene informatie Aanmelden

Partners

Bevestigde docenten

Peter van der Knaap

Peter van der Knaap

directeur-bestuurder SWOV en voorzitter Vide

lees meer
Otto Koppius

Otto Koppius

Assistant Professor, Erasmus Centre for Data Analytics

lees meer
Robert Dur

Robert Dur

Hoogleraar Economie, Erasmus Universiteit

lees meer
Margriet Veeger

Margriet Veeger

Raadgriffier Gemeente Lisse, Oud-Raadsgriffier Gemeente Bergen (N-H) en Oud-Raadsgriffier Stadsdeel Amsterdam-Noord

lees meer

Locaties

Hague Humity Hub

Fluwelenburgwal 58